23.10.10

Poka y Mina, de Kitty Crowther (Los cuatro azules)


Les històries de Poka i Mina, de Kitty Crowther (Brussel·les,1970), es podran llegir en castellà ben aviat. Los cuatro azules edita dos títols de moment de la sèrie dels dos insectes: El despertar i En el cine.


[Detall de Poka et Mine Le réveil, Pastel]

Crowther, amb aquestes històries senzilles inspirades en la vida quotidiana, s’allunya dels seus llibres foscos i d’accés més difícil. Les vivències de Poka i Mina, però, van més enllà de la simple anècdota i transmeten, d’una manera molt personal, les emocions que provoquen en els nens els petits reptes i descobriments del dia a dia.

L’autora que segueix la tradició escandinava de representar famílies monoparentals  es manifesta com una gran admiradora de la sèrie Ernest et Célestine, de Gabrielle Vincent (Brussel·les, 1928-2000): un os i una rateta, un pare i una filla, amb moltes analogies respecte dels insectes de Kitty Crowther. La il·lustradora, quan parla d'influències, també esmenta les aventures del trol Mumin de Tove Jansson (Hèlsinki, 1914-2001) i Frod end Toad, d'Arnold Lobel (1933-1987).

    [Una pàgina de l'àlbum Le labyrinthe, de la sèrie d’Ernest et Célestine, publicat per Casterman]

Poka i Mina són insectes humanitzats d'ales fràgils i amb quatre braços que ho diuen tot amb la mirada, ja que la il·lustradora els dibuixa sense boca. Poka és l'adult carregat de paciència, protector, i comprensiu amb l'actitud de Mina, que és curiosa, inquieta i molt juganera.

La sèrie en francès, editada per Pastel (L'École des Loisirs), compta amb sis títols:


Fins ara, Kitty Crowther només tenia tres llibres traduïts al castellà i un al català: Mi amigo Juan, ¡Scric scrac bibib blub! i I llavors? (els tres en versió castellana i l'últim també en català, tots publicats per Corimbo). Per tant, que Los cuatro azules editi la sèrie és una bona notícia.


Enllaços relacionats:
Retrats de Kitty Crowther, fet per Eric Garault.
The Astrid Lindgren Memorial Award bloc (en anglès).
Entrevista a l'autora, a Citrouille (en francès).
Vídeo sobre l'autora, a L'École des Loisirs (en francès).
Les visiteurs du soir, a BNF (en francès).
Bibliografia completa (fins al 2008), feta per la biblioteca Hergé.



Un apunt d'Ilustroskop: Poka & Mina en el cine (14/11/2010)